You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
TTV
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
W kotle historii: Zieleńce i szpinak. Co jadał książę Pepi?

TVP Historia - 2025-08-18 08:25

magazyn kulinarny

Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej. 27 kwietnia 1792 roku w Petersburgu utworzono konfederację skierowaną przeciwko Konstytucji 3 maja. Oficjalnie ogłoszono ją 19 maja 1792 roku w Targowicy. Dzień wcześniej granice Polski przekroczyła armia rosyjska licząca blisko 100 tysięcy żołnierzy, uzasadniając swój ruch potrzebą ochrony wolności i wsparcia sąsiedzkiego. Wybuchła wojna w obronie konstytucji. Do ważnej bitwy doszło 18 czerwca pod Zieleńcami. Dowodził książę Józef Poniatowski, zwany Pepim, przy udziale Tadeusza Kościuszki. Po tym zwycięstwie król Stanisław August Poniatowski po raz pierwszy odznaczył żołnierzy orderem "Virtuti Militari". Pierwszym nagrodzonym został książę Józef Poniatowski. Król, doceniając sukces, napisał do swojego bratanka, że to pierwsza od czasów Jana III zwycięska bitwa Polaków, w której nie korzystano z zewnętrznej pomocy. Jednak pomimo zaproszenia król nie odwiedził obozu zwycięzców, tłumacząc swoją decyzję troską o wygodę i posiłki, które w obozowych warunkach były bardzo skromne.

wstecz