You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
TTV
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
W kotle historii: Zaślubiny z morzem. Pierścienie i kartoflanka

TVP Historia - 2025-08-27 08:15

magazyn kulinarny

Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej. W 1920 roku Polska odzyskała dostęp do Bałtyku, co wywarło duże wrażenie na generale Hallerze i innych ważnych osobistościach. Zafascynowany wybrzeżem i Kaszubami, szybko zdecydował się na zakup nieruchomości nad morzem. W tamtym czasie we Władysławowie, zanim pojawiły się liczne smażalnie, poszukiwano tradycyjnych kaszubskich przepisów.

wstecz