Loading...
TVP Historia - 2025-08-25 08:25
magazyn kulinarny
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej. Wacław Rzewuski, znany awanturnik i mistrz autokreacji, zasłynął wyjątkowymi dokonaniami. Jako poliglota i orientalista zdobył uznanie Beduinów, zyskując tytuł emira. Po powrocie na Podole, zafascynowany kulturą Wschodu, zajmował się hodowlą koni arabskich. Jego styl życia był przeniknięty arabskimi wpływami, zarówno w stroju, jak i w kuchni. W czasie powstania listopadowego, jak głosi legenda, miał ruszyć do walki w turbanie.