You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
TTV
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
W kotle historii: Teksas i Polacy. Kuchnia spod ciemnej gwiazdy

TVP Historia - 2025-07-25 08:30

magazyn kulinarny

Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej. Mit Dzikiego Zachodu jako krainy nowych możliwości przyciągał nie tylko mieszkańców Stanów Zjednoczonych, ale także emigrantów z różnych części świata. Teksas stał się miejscem, w którym chętnie osiedlali się Polacy z Górnego Śląska. W XIX wieku na pograniczu amerykańsko-meksykańskim zakładali oni osady, które przetrwały do dziś. Mimo że pojawiały się w nich nazwy śląskich świętych patronek, życie tam nie było sielankowe. Kuchnia tych społeczności łączyła tradycyjne dania śląskie z wpływami pogranicza.

wstecz