You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
TTV
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
W kotle historii: Przy pełnych zwycięstwo. Stół i pole bitwy

TVP Historia - 2025-08-19 08:20

magazyn kulinarny

Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej. 6 października 1674 roku w Krakowie ukazał się zbiór dzieł Wespazjana Kochowskiego pod tytułem "Niepróżnujące próżnowanie". Składa się on z kilkuset utworów, które są podzielone na cztery księgi liryków, jedną księgę epod oraz dwie księgi epigramatów. Kochowski w swoich utworach różnorodnie przedstawił bogactwo tematów i uczuć, a także wykorzystał rozmaite środki stylistyczne i formy wersyfikacyjne. W swojej poezji motywował rodaków do walki, chwalił życie na wsi i rodzinne strony. Dziękował również niebiosom za opiekę i w zabawny sposób ukazywał codzienne życie.

wstecz