Loading...
TVP Historia - 2025-07-07 08:30
magazyn kulinarny
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej. W październiku 1956 roku Polacy doświadczają poluzowania reżimu stalinowskiego. Władysław Gomułka ostrożnie zapowiada wycofanie wojsk radzieckich spod Warszawy, co przyczynia się do pewnej liberalizacji. Wprowadzenie amnestii daje początek zmianom, jednak wciąż w Polsce Ludowej brakuje podstawowych produktów, które pozostają obiektem pożądania. W tym kontekście autorzy programu, wraz z Leopoldem Tyrmandem, poszukują dań opartych na schabie, będącym jednym z pożądanych towarów w trudnych warunkach PRL-u.