You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
TTV
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
W kotle historii: Pierniki i mieszczanie. Jak się robi powstania?

TVP Historia - 2025-06-18 08:25

magazyn kulinarny

Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej. W 1454 roku toruńscy mieszczanie i członkowie Związku Pruskiego wypowiedzieli posłuszeństwo wielkiemu mistrzowi. Wcześniej przez wiele lat próbowali przedstawić swoje oczekiwania władzom krzyżackim, a w końcu wzięli sprawy we własne ręce i wynegocjowali z polskim królem warunki przyłączenia Torunia do Korony. Powstanie zaskoczyło Krzyżaków, co z pewnością miało wpływ na jego sukces. Bezpośrednim następstwem tych wydarzeń była wojna trzynastoletnia, zakończona korzystnym dla Korony pokojem. W programie poznamy też potrawy charakterystyczne dla tamtych czasów.

wstecz