You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
W kotle historii - odc. Opera i handelek. Wielkomiejska kuchnia egalitarna

TVP 2 - 2024-01-04 11:15

magazyn

1 stycznia 1858 roku to data warszawskiej premiery "Halki" Stanisława Moniuszki. W drugiej połowie XIX wieku miasto rozwijało się. Powstawało wiele restauracji i kawiarni. A co wówczas jadano? Najpopularniejszą potrawą była kiełbasa z kapustą. Ten przepis przedstawiamy w kolejnym odcinku programu. Stanisław Moniuszko mieszkający w centrum Warszawy, napotykał podczas wędrówek różne kawiarnie, ale najbardziej cenił sobie zacisze domowe. Był smakoszem herbaty, a do herbaty podawano ciasteczka. Z kolejnego przepisu dowiemy się, jak przyrządzić rogaliki do herbaty.

wstecz