You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
W kotle historii - odc. Dania z baru. Kuchnia konfederatów

TVP 2 - 2024-02-22 11:15

magazyn

W roku 1768 zawiązała się konfederacja barska. Jednym z dowódców konfederacji był Kazimierz Pułaski, który pojawia się również jako bohater książki Henryka Rzewuskiego "Pamiątki Soplicy". Książka stała się inspiracją przepisów kulinarnych w kolejny odcinku programu. Innym bohaterem jest Wojciech Wielądko, autor opublikowanej w 1783 roku książki "Kucharz doskonały". Z niej pochodzi przepis na skopowinę w pietruszce. Drugą potrawą prezentowaną przez Łukasza Modelskiego jest sztukamięs.

wstecz