You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
TTV
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
W kotle historii: Monachijskie menu Radia Wolna Europa

TVP Historia - 2025-08-08 08:30

magazyn kulinarny

Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej. 3 maja 1952 roku w Monachium rozpoczęła działalność polska rozgłośnia Radia Wolna Europa. O godzinie 11.00 na antenie zabrzmiał "Majowy mazurek", po którym spiker przywitał słuchaczy słowami: "Mówi Radio Wolna Europa. Głos wolnej Polski". Pierwszym mówcą był prezes Komitetu Wolnej Europy, admirał Harold Miller, a następnie przemówił dyrektor rozgłośni, Jan Nowak-Jeziorański, który podkreślił, że stacja będzie przekazywała prawdę o globalnych wydarzeniach, ukrywanych przez sowiecki reżim. Program nadawano przez wiele godzin dziennie, a audycje często powtarzano, co skutecznie przełamywało komunistyczny monopol informacji mimo prób zagłuszania. Do 1989 roku rozgłośnia aktywnie zwalczała propagandę oraz sowietyzację, jednocześnie podtrzymując Polaków na duchu i wspierając opozycję demokratyczną w kraju. Poprzez dostarczanie rzetelnych informacji wpływała na polityczne wydarzenia w Polsce i wzmacniała wiarę w odzyskanie niepodległości.

wstecz