Loading...
TVP Historia - 2025-07-04 08:30
magazyn kulinarny
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej. Kardynał Aldobrandini, pełniąc funkcję nuncjusza apostolskiego w Rzeczypospolitej, znacząco przyczynił się do nawiązania pozytywnych relacji z Polską. Choć na początku Polacy odnosili się do niego z rezerwą, szybko polubili przyszłego papieża. Zaufał im również Aldobrandini, a ta wzajemna sympatia stała się znana dzięki anegdocie o zamiłowaniu głowy Kościoła do polskiego piwa. Ta opowieść badana jest w kontekście kuchni papieskiej schyłku XVI wieku.