You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
TTV
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
W kotle historii: Jaja na Wembley. Żołądki pod specjalnym nadzorem

TVP Historia - 2025-08-21 08:20

magazyn kulinarny

Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej. 17 października 1973 roku na Stadionie Wembley w Londynie reprezentacja Polski zremisowała z Anglią 1:1, co zapewniło jej awans do Mistrzostw Świata w 1974 roku. Trener Kazimierz Górski wielokrotnie podkreślał wagę tego meczu w historii polskiego futbolu. Podczas tego mundialu, odbywającego się w RFN i Berlinie Zachodnim, Polska okazała się jedną z największych niespodzianek, zajmując trzecie miejsce, tuż za RFN i Holandią.

wstecz