Loading...
Stopklatka TV - 2025-10-29 12:10
magazyn kulinarny
Autorski cykl powszechnie znanego z telewizji i internetu, charyzmatycznego Roberta Makłowicza, który od dekad z wdziękiem, erudycją i humorem mówi o smakach, gotuje w ciekawych lokalizacjach, rozmawia z interesującymi ludźmi i opowiada historie z różnych zakątków świata. Tym razem w swoim niepowtarzalnym stylu oprowadza widzów po m.in. Tajlandii, Jordanii, Irlandii, Dalmacji, Bośni i Hercegowinie, Portugalii, Włoszech, Niemczech, Francji oraz Polsce. Każdy odcinek to opowieść o lokalnych smakach, kuchniach, rynkach i straganach. Usłyszymy historie związane z krajobrazami, architekturą, sztuką czy codziennym życiem mieszkańców, a także pospacerujemy uliczkami miast, odwiedzimy puby, winiarnie i wraz z prowadzącym przyrządzimy wyśmienite dania w naturalnych plenerach. Ekipa kontynuuje północnowłoską eskapadę, odwiedzając Parmę. Swoją wyprawę rozpoczyna skromnym włoskim śniadaniem, a następnie wyrusza na spacer po pełnym zabytków centrum miasta. Uwagę filmowców przyciągają również ekskluzywne spożywcze delikatesy. Nad rzeką Pad poznają zalety wina lambrusco i luksusowej dojrzewającej szynki, zwanej culatello di Zibello. Degustują ten ostatni przysmak u producenta w miasteczku Zibello. Widzowie poznają przepis na lokalne risotto al lambrusco.