Loading...
Stopklatka TV - 2025-10-13 13:00
magazyn kulinarny
Autorski cykl powszechnie znanego z telewizji i internetu, charyzmatycznego Roberta Makłowicza, który od dekad z wdziękiem, erudycją i humorem mówi o smakach, gotuje w ciekawych lokalizacjach, rozmawia z interesującymi ludźmi i opowiada historie z różnych zakątków świata. Tym razem w swoim niepowtarzalnym stylu oprowadza widzów po m.in. Tajlandii, Jordanii, Irlandii, Dalmacji, Bośni i Hercegowinie, Portugalii, Włoszech, Niemczech, Francji oraz Polsce. Każdy odcinek to opowieść o lokalnych smakach, kuchniach, rynkach i straganach. Usłyszymy historie związane z krajobrazami, architekturą, sztuką czy codziennym życiem mieszkańców, a także pospacerujemy uliczkami miast, odwiedzimy puby, winiarnie i wraz z prowadzącym przyrządzimy wyśmienite dania w naturalnych plenerach. Prowadzący odwiedza wschodnią część wyspy. Mieści się tu m.in. destylarnia rumu. W okolicach wioski Santana pod okiem kamer wypiekany jest lokalny chleb. Robert Makłowicz wyjaśnia, jaki wpływ na miejscowe tradycje kulinarne wywarli odwiedzający wyspę Anglicy. W miasteczku Câmara de Lobos ujawnia, kto malował miejscowe pejzaże oraz ogląda uprawy bananowców. Ich owoce mają w okolicy własne muzeum. Robert Makłowicz prezentuje, jak różnorodne dania można przyrządzić z bananów. Proponuje widzom m.in. filet z pałasza z dodatkiem tych owoców. Pokazuje również, do czego wykorzystuje się wszechobecne na wyspie tarasy.