You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
TTV
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Robert Makłowicz: Irlandia: Trawa i wodorosty (138)

Stopklatka TV - 2025-10-28 12:15

magazyn kulinarny

Autorski cykl powszechnie znanego z telewizji i internetu, charyzmatycznego Roberta Makłowicza, który od dekad z wdziękiem, erudycją i humorem mówi o smakach, gotuje w ciekawych lokalizacjach, rozmawia z interesującymi ludźmi i opowiada historie z różnych zakątków świata. Tym razem w swoim niepowtarzalnym stylu oprowadza widzów po m.in. Tajlandii, Jordanii, Irlandii, Dalmacji, Bośni i Hercegowinie, Portugalii, Włoszech, Niemczech, Francji oraz Polsce. Każdy odcinek to opowieść o lokalnych smakach, kuchniach, rynkach i straganach. Usłyszymy historie związane z krajobrazami, architekturą, sztuką czy codziennym życiem mieszkańców, a także pospacerujemy uliczkami miast, odwiedzimy puby, winiarnie i wraz z prowadzącym przyrządzimy wyśmienite dania w naturalnych plenerach. Filmowcy podziwiają położone na klifach pastwiska nad Morzem Celtyckim. Dowiadują się, jak przebiegają zbiory jadalnych glonów oraz traw morskich i jakie kulinarne zastosowanie mają te rośliny. Odwiedzają również mające wieloletnią historię miasteczko Dungarvan, by poznać sztukę oceniania serów. Spotykają tu również Paula Flynna, słynnego irlandzkiego szefa kuchni. Na koniec przybywają do Dublina. Widzowie poznają przepis na zupę porową z cheddarem i serem pleśniowym.

wstecz