You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Przystanek slow food - odc. 9 sezon III - Olejarnia Zagłoby - oleje tłoczone na zimno

TVP HD - 2024-01-13 05:50

magazyn kulinarny

Magazyn o niezwykłych ludziach, ocalających tradycyjne produkty i potrawy, którzy poznali prawdziwy smak życia, gdy zdecydowali się żyć świadomie, zwolnić i spędzać więcej czasu wśród natury. To także opowieść o wyjątkowych zakątkach regionalnej Polski, do których warto dotrzeć, by poznać piękną, (po)wolną Polskę i prawdziwy smak życia. Województwo świętokrzyskie, okolice Buska. Mariusz Roszkowski to tętniący wulkan pomysłów. Zbudował od podstaw własną olejarnię, w której tłoczy tzw. klasyki: olej rzepakowy, konopny, lniany i tzw. rydzowy (z lnianki). Do tego dochodzą innowacyjne: musztardowy, z czarnuszki (tzw. złoto faraonów), z maku, orzecha laskowego i wiele innych. Pan Mariusz chętnie dzieli się swoją wiedzą oraz prowadzi pokazy tłoczenia olejów dla dzieci i młodzieży. Coraz powszechniejsza staje się wiedza, że olej tłoczony na zimno leczy szereg dolegliwości, jak choroby żołądkowe, łagodzi stany alergiczne, przyspiesza gojenie ran, wycisza, pomaga złagodzić stres, likwiduje zaburzenia snu. W tym odcinku do gotowania zaprosimy w tym momencie jedynego w Polsce szefa kuchni, który może poszczycić się dzisiaj gwiazdką Michelin - mowa o Przemku Klimie z restauracji Bottiglieria.

wstecz