You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
TTV
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Przystanek slow food 3: Szparagi Hanny i Olgierda Religioni (1)

TVP HD - 2025-06-01 05:50

magazyn kulinarny

Bohaterami programu są ludzie, którzy zrezygnowali z wyścigu szczurów. Postanowili zwolnić i spędzać więcej czasu wśród natury. Opowiadają m.in. jak wyglądają ich posiłki, z jakich produktów korzystają, a także promują zdrowe odżywianie się. Szparagi, niegdyś uważane za egzotyczne i dostępne tylko dla nielicznych, obecnie coraz częściej pojawiają się na polskich stołach. Ich popularyzacja w Polsce, szczególnie w regionie nad Bugiem, to w dużej mierze zasługa Hanny i Olgierda Religonów z Klimczyc-Kolonii. Ta para założyła pierwszą plantację szparagów w tej części kraju, oferując letnikom świeże warzywa bezpośrednio z pola. Jacek Szklarek odkrywa tajemnice risotta ze szparagami, a Oliwia Bernady prezentuje zupę szparagową i grillowane szparagi z podlaskim serem. Program przybliża również uroki Podlasia, w tym spływy Bugiem i rowerowe trasy wzdłuż rzeki, pod przewodnictwem Wojciecha Kazimierza, który odbudował dom swojej babci i doskonale zna ten region.

wstecz