You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
TTV
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Przystanek slow food 3: Legendarny polski nabiał - jak odróżnić oryginał od surogatu (2)

TVP HD - 2025-06-07 05:50

magazyn kulinarny

Bohaterami programu są ludzie, którzy zrezygnowali z wyścigu szczurów. Postanowili zwolnić i spędzać więcej czasu wśród natury. Opowiadają m.in. jak wyglądają ich posiłki, z jakich produktów korzystają, a także promują zdrowe odżywianie się. W tym odcinku odwiedzamy mleczarnię w Międzyborzu, gdzie produkowany jest znakomity nabiał. Główne produkty zakładu to tradycyjny twaróg, masło, kefir, maślanka, jogurt oraz różne rodzaje śmietany. Jacek Szklarek wyjaśnia, jak rozpoznać prawdziwe produkty mleczne od ich imitacji, które nie dorównują oryginałom. Mleczarnią w Międzyborzu zarządzają kobiety, w tym pani Basia Szczerba i główny technolog, pani Ewelina Kudła. W programie, wspólnie z Urszulą Czyżak, szefową kuchni z hotelu Lawendowe Termy, pokazujemy, jak upiec sernik oraz przygotować letnie sałatki i mleczne koktajle z owocami. Ponadto Jacek Szklarek demonstruje, jak w domu zrobić konfiturę z mleka oraz kremowy ser na bazie serwatki.

wstecz