You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
TTV
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Polska na patelni (4/6)

TVN Style - 2025-05-25 12:25

magazyn kulinarny

Widzowie mają okazję poznać ludzi, którzy pielęgnują tradycje kulinarne i chętnie dzielą się tajemnicami przepisów, z których korzystają od pokoleń. Pani Janinka z Podhala zdradza sposoby na wędzonego oscypka, a pan Zdzisław z nadwiślańskiej Brzykcy ujawnia recepturę swojej matki na konfiturę z miodem. Na Górnym Śląsku mieszka rozśpiewana rodzina, która opowiada o zwyczajach w familokach i doradza, jak nakarmić głodnego górnika. Zaś w Górach Świętokrzyskich doskonale wiedzą, jak upiec placki ziemniaczane na ognisku. Laura zajmuje się koronkami, kiedy wracają jej mąż i syn z przydomowej kopalni bursztynu. Zabiera się więc za gotowanie kurpiowskiej kapusty z kaszą. Odwiedza ją Eliza, po czym razem idą zebrać szczaw. W zamian za koronkowe kolczyki z bursztynem koleżanka daje jej psiwo kozicowe. Tymczasem Michał spod Łysej Góry idzie do ogrodu po ziemniaki. Jego żona Ania razem z córką i babcią Czesią zamierzają przyrządzić świętokrzyskie prazoki. Mężczyzna rozpala więc ogień w palenisku za domem.

wstecz