Loading...
TVP 1 - 2024-11-29 11:35
magazyn kulinarny
Tym razem Karol Okrasa zaprasza widzów na spotkanie z zimnymi sosami jogurtowymi. Polscy turyści, którzy odwiedzili Grecję, na pewno zetknęli się z jedną z greckich narodowych specjalności, czyli z sosem "tzatziki". Ten sos zrobiony jest z gęstego jogurtu, świeżego ogórka, czosnku, świeżych ziół i oliwy. Serwują go też liczne w naszym kraju greckie restauracje. Co ciekawe, ten zimny sos bardzo często podawany jest do gorących dań z grilla, pieczonych lub smażonych. Właśnie ten kontrast pomiędzy ciepłym mięsem lub rybą, a zimnym, kwaskowatym sosem z jogurtu jest najbardziej atrakcyjny. Sosy jogurtowe w różnych odmianach możemy spotkać w wielu krajach szeroko rozumianego basenu Morza Śródziemnego. Takie sosy spotkamy w Turcji, skąd jogurt ponoć pochodzi, ale również w Bułgarii czy w krajach arabskich. Także w kuchni indyjskiej sosy na bazie jogurtu, zarówno zimne jak i ciepłe, są bardzo popularne. W każdym razie jogurt to jeden z najstarszych wynalazków kulinarnych ludzkości. Jego wpływ na zdrowie i długowieczności jest przedmiotem badań naukowców już od ponad stu lat. Nam dziś kojarzy się przede wszystkim ze śniadaniem, ale nasz kucharz pokaże, że jogurt to wspaniałe towarzystwo wielu dań obiadowych. Propozycje dań: 1/ Omlet francuski z tureckim masłem i zimnym sosem jogurtowym; 2/ Pieczone buraki w orientalnej glazurze z sosem jogurtowym inspirowanym greckim "tzatziki", ale z kiszonym ogórkiem; 3/ Smażone kotleciki jagnięce z zimnym sosem jogurtowo - buraczanym, płatkami dyni i chlebkiem pita.