You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Okrasa łamie przepisy - Ziemniaki, kapusta i kasza

TVP HD - 2024-04-18 16:10

magazyn kulinarny

Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W tym odcinku Karol Okrasa opowie o Festiwalu Ziemniaka, który co roku odbywa się w radomskim skansenie. Uczestniczą w nim koła gospodyń wiejskich, zespoły folklorystyczne, które przygotowują dawne potrawy ziemniaczane ze swoich regionów. Tym razem zobaczymy panie spod Zwolenia, które pokażą zawijańce z kapusty faszerowane ziemniakami, kaszą gryczaną i grzybami. To danie wygrało ostatni Festiwal, a pochodzi zapewne z czasów, gdy w prostej wiejskiej kuchni królujące do połowy XIX wieku kasze były zastępowane przez ziemniaki. Karol swoim zwyczajem potraktuje zwycięską potrawę jako inspirację i korzystając z podobnych składników przygotuje dwoje propozycje. Nasz kucharz pokaże jak przyrządzić zapiekankę z kapusty, kaszy, ziemniaków i żeberek wieprzowych. Będzie także siekany befsztyk tatarski z ziemniaczanym chrustem oraz szaszłyki z łososia z ziemniakami i kapustą. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.

wstecz