Loading...
TVP ABC - 2023-12-21 22:10
magazyn kulinarny
W tym odcinku Karol Okrasa udowodni widzom, że tradycyjne polskie potrawy, mogą być jednocześnie zdrowe. Najbardziej tradycyjna polska wieczerza to oczywiście wigilia. Sięgając do dawnych przepisów, pieczołowicie przechowywanych i co roku odtwarzanych w wielu polskich domach, na pewno napotkamy na takie produkty, jak mięso karpia, śledzie, kapusta oraz dziś już nieco zapomniany olej lniany. Jednocześnie z punktu widzenia współczesnej dietetyki, są to produkty najbardziej wartościowe. Okazuje się zatem, że można zachowywać piękną tradycję, a przy okazji dbać o zdrowie. I że warto sięgać po te produkty nie tylko z okazji Wigilii. Karol Okrasa przygotuje smakowite potrawy, wykorzystując typowe wigilijne produkty. Pierwsze danie to: smażone w migdałach śledzie z kaszą z ogórkami kiszonymi i suszonymi morelami. Drugą propozycją są pierogi z farszem z mięsa karpia w sosie winno - korzennym. A trzecia potrawa to zapiekanka z marynowanych śledzi i kapusty z suszonymi owocami.