Loading...
TVP ABC - 2023-09-28 22:05
magazyn kulinarny
W kolejnej wyprawie kulinarnej Karol odwiedzi państwa Marię i Sergiusza Niczyporuków z miejscowości Budy w Puszczy Białowieskiej. Pan Sergiusz z żoną prowadzi niewielki skansen, w którym zachowały się nie tylko zabytkowe chaty, ale i kultywowane przez nich obyczaje kulinarne. Jest tu piękny warzywnik, pełen kolorowych warzyw. Ale zanim Karol Okrasa wykorzysta warzywa i zioła z warzywnika, wybierze się wraz z p. Sergiuszem na sianokosy. Właśnie świeże siano będzie potrzebne do przygotowania jednej z potraw. Następnie w warzywniku Karol ugotuje dwie potrawy. Pierwsza to faszerowane mięsem cukinie i kwiaty cukinii upieczone ze świeżo zerwanymi z krzaka pomidorami i liśćmi selera, podane z sosem z gęstego naturalnego jogurtu. Pani Maria poczęstuje Karola posiłkiem, jaki jadali miejscowi gospodarze podczas sianokosów. Karol skosztuje klusek z serem i będzie się delektował typowym dla tych terenów białym chłodnikiem. Drugą przyrządzoną przez niego potrawą będą pieczone polędwiczki wieprzowe marynowane w ziołach i palonym sianie, podane z sosem z wina, ziaren kawy i czekolady.