Loading...
TVP HD - 2025-08-06 17:10
magazyn kulinarny
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną. Karol Okrasa tym razem serwuje opowieści o gryce, która jest uprawniana głównie na Lubelszczyźnie. Pojawia się ona w wielu potrawach regionalnych, szczególnie w postaci kaszy palonej, niepalonej i niekiedy mąki. Gryka występuję również w kuchni Podlasia, jak i Warmii. Kucharz ugotuje mazurskie farszynki serowe z kaszą gryczaną, grzybami, a także podkarpackie rybne hreczanyki z sosem majonezowym.