You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
TTV
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Okrasa łamie przepisy: Wrocławski bigos

TVP 1 - 2025-09-20 15:35

magazyn kulinarny

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną. Karol Okrasa odwiedza Dolny Śląsk. We Wrocławiu prezentuje lokalny bigos, jego regionalną odmianę przygotowywaną z czerwonej kapusty z dodatkiem wina, jabłek, rodzynek, a czasem także mięsa czy kiełbasy, która powstała jako "Breslauer Rotkraut" w XIX wieku. Po wojnie danie to zostało zaadaptowane przez polskich przesiedleńców, którzy zaczęli używać do niego kiszonej czerwonej kapusty. Kucharz odwiedza również okolice Żmigrodu. Poznaje historię kiszonek pani Emilii, której dziadek zajmował się wyrobem beczek i kiszeniem warzyw. Następnie udaje się nad Stawy Milickie, gdzie przygotowuje dwa warianty bigosu: mięsny - wzbogacony łopatką jagnięcą i sokiem z czerwonych buraków oraz ten z dodatkiem lokalnych ryb. Na koniec zachęca do zwiedzania Wrocławia i regionu oraz spróbowania lokalnych specjałów.

wstecz