You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Okrasa łamie przepisy - Wiosenne grillowanie z nowalijkami

TVP ABC - 2023-04-22 22:05

magazyn kulinarny

W tym odcinku Karol Okrasa wybiera się w kulinarną podróż kajakiem po rzece Wel. Początek maja to czas, kiedy w całej Polsce ruszają pierwsze spływy kajakowe i dlatego Karol Okrasa właśnie w ten sposób rozpocznie sezon grillowania. Rzeka Wel płynie przez ziemią lubawską i jest jedną z niewielu rzek w środkowej Polsce, która ma odcinki o charakterze górskim. Dopływając kajakiem w piękne miejsce, prowadzący program założy biwak i pokaże, jak inaczej przygotować dwa najbardziej popularne w Polsce dania na grilla: karkówkę, a z ryb - łososia. Oczywiście złamie tradycyjne przepisy. Do przygoptowania potraw użyje nowalijek, ale nie tych, które znamy ze sklepów, jak szczypiorek, koperek, młoda natka. Tym razem wykorzysta zapomniane już dziś rośliny. Młode pędy pokrzywy, mniszek lekarski, czyli mlecz, krwawnik, szczaw, czosnek niedźwiedzi czy świeży sok z brzozy w dawnych czasach były dla biednej ludności wiejskiej urozmaiceniem diety na przednówku. Diety bogatej w witaminy i składniki mineralne, często o właściwościach leczniczych. Dziś z trawników przy domach usuwamy szczaw i mlecze, które nasi przodkowie z chęcią i zarazem korzyścią dla zdrowia zjadali je wczesną wiosną.

wstecz