You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Okrasa łamie przepisy - W krainie papryki

TVP ABC - 2023-10-05 22:20

magazyn kulinarny

Tym razem Karol Okrasa rusza swoją syrenką do gminy Zakrzew obok Radomia. Mało kto wie, że Polska od lat jest jednym z największych producentów papryki na świecie. Region radomski jest drugim w Europie pod względem wielkości produkcji papryki. W tej dziedzinie przegoniliśmy nawet Węgrów! A papryka przytycka (od gminy Przytyk) została wpisana przez ministra rolnictwa na listę produktów tradycyjnych. Historia polskiej papryki zaczęła się na początku lat 80. , kiedy powstały pierwsze plantacje. Na miejscu Karol spotka się z panem Krzysztofem Grzybem, jednym z pionierów produkcji papryki w regionie. Pokaże on Karolowi, jak wygląda to warzywo na krzaku oraz zbiór papryki. Pierwszym daniem będzie sałatka z pieczonej na ognisku papryki i wędzonego pstrąga. W przerwie Karol uda się do Taczewa, aby pokazać przygotowania do paprykowych dożynek. Ta miejscowość znana jest czytelnikom powieści Krzyżacy. Stąd pochodzi rycerz Powała z Taczewa. Ale oprócz ciekawostek historycznych będą także ciekawostki kulinarne. Panie z miejscowego koła gospodyń wiejskich zaprezentują Karolowi swoje propozycje potraw z papryki. Po powrocie Karol przygotuje jeszcze dwa dania: pieczoną paprykę faszerowaną bakłażanem i serem feta oraz królika pieczonego z papryką. Czy tak przyrządzone dania z papryki zdobędą uznanie hodowców tego warzywa?

wstecz