Loading...
TVP ABC - 2023-09-09 22:15
magazyn kulinarny
Jesień to pora, kiedy nasze sady uginają się pod nadmiarem owoców. Część jabłek i gruszek z chęcią schrupiemy na surowo, ale już nasze babcie wiedziały, że nie da się zjeść wszystkiego, więc dobrze jest przechować część owoców na zimowy okres choćby pod postacią konfitur. Ale dziś, w pędzącym naprzód świecie, nikt już nie ma czasu, aby godzinami smażyć konfitury i je wekować w słoikach. Jak rozwiązać ten problem? Karol zaproponuje widzom sposób na swoje szybkie i proste konfitury z jabłek i gruszek, a użyje je jako dodatku do potraw mięsnych. Do zrobienia swoich konfitur zamiast cukru użyje miodu. A po miód uda się do Dzierżoniowa. Miasto to związane jest z miodem nie tylko poprzez nazwę, która pochodzi od księdza Jana Dzierżona, górnośląskiego pszczelarza i uczonego, ale również przez fakt, że co roku odbywa się tu wielki jarmark pszczelarzy z całego kraju, na którym można nabyć najróżniejsze miody. Pierwszą potrawą będą smażone wątróbki drobiowe podane z szybką konfiturą z jabłek. Druga propozycja to marynowany w ziołach kotlet cielęcy, podany z upieczonym na blasze podpłomykiem i szybką konfiturą z gruszek. Jak będą wyglądać takie dania? Zobaczymy w programie.