You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Okrasa łamie przepisy - Szybkie owocowe konfitury

TVP ABC - 2023-09-09 22:15

magazyn kulinarny

Jesień to pora, kiedy nasze sady uginają się pod nadmiarem owoców. Część jabłek i gruszek z chęcią schrupiemy na surowo, ale już nasze babcie wiedziały, że nie da się zjeść wszystkiego, więc dobrze jest przechować część owoców na zimowy okres choćby pod postacią konfitur. Ale dziś, w pędzącym naprzód świecie, nikt już nie ma czasu, aby godzinami smażyć konfitury i je wekować w słoikach. Jak rozwiązać ten problem? Karol zaproponuje widzom sposób na swoje szybkie i proste konfitury z jabłek i gruszek, a użyje je jako dodatku do potraw mięsnych. Do zrobienia swoich konfitur zamiast cukru użyje miodu. A po miód uda się do Dzierżoniowa. Miasto to związane jest z miodem nie tylko poprzez nazwę, która pochodzi od księdza Jana Dzierżona, górnośląskiego pszczelarza i uczonego, ale również przez fakt, że co roku odbywa się tu wielki jarmark pszczelarzy z całego kraju, na którym można nabyć najróżniejsze miody. Pierwszą potrawą będą smażone wątróbki drobiowe podane z szybką konfiturą z jabłek. Druga propozycja to marynowany w ziołach kotlet cielęcy, podany z upieczonym na blasze podpłomykiem i szybką konfiturą z gruszek. Jak będą wyglądać takie dania? Zobaczymy w programie.

wstecz