You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Okrasa łamie przepisy - Staropolski post wigilijny

TVP ABC - 2023-12-23 22:10

magazyn kulinarny

W tym odcinku Karol Okrasa rusza nad jezioro Łańsk na Warmii, aby opowiedzieć widzom o wigilijnych potrawach postnych. Dziś pozostała nam w tradycji tylko jedna wigilia, w dzień poprzedzający Święta Bożego Narodzenia. Ale nasi przodkowie obchodzili wiele wieczerzy wigilijnych w roku. Przed każdym większym świętem, a nawet przed każdą niedzielą jako Dniem Pańskim dawni Polacy zasiadali do postnego posiłku. Trzeba też dodać, że o ile dziś postny posiłek kojarzy nam się z brakiem potraw mięsnych, to staropolski post był znacznie bardziej rygorystyczny. Wykluczał oprócz mięsa także nabiał, czyli masło, śmietanę czy ser oraz jaja. Zostawały tylko ryby i produkty roślinne. Zachowały się liczne przepisy na jajka zrobione z mięsa ryb czy sery bądź śmietanę z migdałów. Wspomnieniem tych czasów jest obecność oleju lnianego w niektórych regionalnych przepisach wigilijnych. Dziś, gdy ciągle wielu rodaków kontakt z daniem rybnym ogranicza do dnia 24 grudnia, trudno sobie wyobrazić wyzwania, przed którymi stali dawni kuchmistrzowie. Przez ponad 150 dni postnych w roku musieli tworzyć potrawy bez użycia mięsa, masła, śmietany, sera czy jajek. I dawali radę, co więcej, polscy kucharze uchodzili w owym czasie za mistrzów przyrządzania ryb w całej Europie. Oczywiście świeże ryby trafiały raczej na zamożniejsze stoły. Biedniejsi musieli kontentować się kapustą, grochem czy grzybami, oczywiście także bez odrobiny masła czy śmietany. Czy mimo takich ograniczeń mogły powstawać ciekawe danie? Karol udowodni, że tak. Propozycje dań: 1/Pieczony dziki łosoś z sosem z dyni i papryki: 2/Placki z ziemniaków i kapusty kiszonej z nadzieniem z grzybów; 3/Smażony karp zatopiony w zalewie octowo - grzybowej.

wstecz