Loading...
TVP HD - 2025-05-01 16:10
magazyn kulinarny
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną. Odcinek poświęcony jednemu z najbardziej znanych sosów, przyrządzanemu na bazie sklarowanego masła, żółtek, cytryny, białego wina lub octu winnego. Słynny francuski szef kuchni Auguste Escoffier zaliczył sos holenderski do piątki najważniejszych bazowych sosów, z których powstają wszelkie inne warianty. W eleganckiej kuchni polskiej XIX i XX wieku sosy holenderskie towarzyszyły młodym jarzynom, w szczególności szparagom, jajkom po benedyktyńsku czy daniom z ryb. Karol Okrasa przygotuje tym razem: stek z dyni z orzechowym sosem holenderskim, smażoną makrelę z ziołową salsą i sosem holenderskim na palonym maśle oraz pieczoną bułkę z sałatką z kurczaka i konopnym sosem holenderskim.