You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
TTV
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Okrasa łamie przepisy: Smak zapomnianych łojoków

TVP HD - 2025-09-23 17:10

magazyn kulinarny

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną. Dzisiejsza dietetyka promuje kuchnię niskokaloryczną, z niewielką ilością wszelkiego rodzaju tłuszczów. W dawnej Polsce panowała inna tendencja. Słonina, sadło czy łój były produktami niezwykle pożądanymi. Pomagały ludziom przetrwać chłodne miesiące. Karol, zainspirowany łojokami, regionalną potrawą z miejscowości Skała w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej, udowodni, że zapomniane tłuszcze mają niepowtarzalną wartość i smak. Kucharz przygotuje: karpia smażonego na skwarkach z łoju, którego poda z łojowymi plackami ziemniaczanymi, pstrąga łososiowego smażonego na skwarkach z sadła oraz nerki cielęce podsmażone na łoju z grzybami i zieloną fasolką.

wstecz