You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
TTV
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Okrasa łamie przepisy: Smak gryczanego ciasta

TVP HD - 2025-09-09 17:10

magazyn kulinarny

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną. Karol Okrasa tym razem odwiedzi Jurę Krakowsko-Częstochowską, gdzie zgłębi historię tamtejszych wypieków. Jednym z tradycyjnych przysmaków tego rejonu jest tatarczuch - chleb wypiekany z mąki gryczanej, nazywanej również tatarczaną. Prowadzący weźmie na tapet grykę, która podobno była uprawiana w Indiach już cztery tysiące lat temu. Kucharz przygotuje zupę z kaszą i selerem, placki ze smażoną makrelą oraz tosty z serowym beszamelem.

wstecz