You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Okrasa łamie przepisy - Sandomierz pachnący serem

TVP ABC - 2023-06-08 22:20

magazyn kulinarny

Tym razem Karol Okrasa rusza do Sandomierza na kulinarne spotkanie z polskimi serami dojrzewającymi. Dlaczego Sandomierz i polskie sery? Bo właśnie w Sandomierzu co roku odbywa się festiwal pod nazwą Czas dobrego sera, na który zjeżdżają najlepsi producenci serów z całej Polski. W tym roku byli też serowarzy z Włoch i Francji i okazało się, że polskie sery mogą śmiało konkurować z serami zaprezentowanymi przez przedstawicieli tych dwóch serowarskich potęg. Karol Okrasa przygotuje dania inspirowane kuchnią polską, przyrządzone z użyciem najlepszych polskich serów dojrzewających. Będzie gotować w ogrodzie na terenie klasztoru dominikanów z widokiem na panoramę Sandomierza. Przygotuje trzy potrawy, prezentujące różne możliwości zastosowania serów dojrzewających do tworzenia atrakcyjnych w wyglądzie i smakowitych dokonań kulinarnych. Pierwsze danie to zapiekanka z wołowiny duszonej z warzywami i rumianą skórką z sera i kukurydzy. Kolejna potrawa to pieczony w liściach winogron łosoś w sosie serowym, a trzecią propozycją jest wątróbka drobiowa smażona z malinami i młodą cebulką, podana z chipsami z sera dojrzewającego.

wstecz