You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
TTV
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Okrasa łamie przepisy: Pyry z gzikiem i plińce z pomoćką

TVP HD - 2025-05-16 16:10

magazyn kulinarny

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną. Karol Okrasa opowiada widzom o wielkopolskich pyrach z gzikiem. Są to gotowane w mundurkach ziemniaki w towarzystwie twarogu wraz z cebulą i szczypiorem. Danie powstało w połowie XIX wieku. Podobna potrawa występuje na Warmii. Nazywa się ją tam plińcami z pomoćką. Kucharz przygotuje pyry z gzikiem, serwując je ze stekiem wołowym, a także plińce i pastę z sera i śledzia, nazywaną - hekele.

wstecz