You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Okrasa łamie przepisy - Pomorski król - ziemniak

TVP ABC - 2023-10-26 22:10

magazyn kulinarny

W kolejnym odcinku Karol wyruszy do miejscowości Laski Koszalińskie w poszukiwaniu najlepszych ziemniaków. Mało kto wie, że właśnie na Pomorzu rosną najlepsze w Polsce ziemniaki. Hodowano je od XIX wieku, a po wojnie ulokowano na tych terenach instytuty hodowli ziemniaka. Ziemniakom sprzyja tu lekka gleba i wiejące od morza wiatry, wolne od chorób i szkodników. Mimo że Wielkopolska słynie ze swoich pyr, a Podlasie z kiszki ziemniaczanej, to jakość pomorskich ziemniaków jest najwyższa. Karol spotka się z Krzysztofem Korolewiczem, fanem i propagatorem jedzenia ziemniaków. Wbrew powszechnemu mniemaniu, ziemniaki są zdrowe, niskokaloryczne, zawierają dużo witamin i składników mineralnych. A niestety, choć Polska ziemniakiem stoi, to o ziemniakach wiemy niewiele. Przede wszystkim brakuje wiedzy o typach kulinarnych ziemniaka: inne ziemniaki nadadzą się do zupy czy do smażenia w plasterkach, a inne na placki, puree czy kopytka. Jeśli mylnie dobierzemy ziemniaki do potrawy, to czeka nas kulinarna klęska. Po porcji wiedzy teoretycznej, czas na praktykę. W scenerii jesiennych wykopków i dymów z palonych łętów ziemniaczanych Karol przygotuje trzy potrawy z ziemniaka. Pierwszą będą smażone talarki ziemniaka z młodą cebulą, boczkiem i jajkiem, drugą - kopytka, wedle przepisu babci Karola, podane z kurkami i suszonymi pomidorami, a trzecią zapiekanka z ziemniaczanego puree z kiszoną kapustą, dorszem oraz boczkiem. Czy takie potrawy zdobędą serce fana ziemniaków pana Krzysztofa, czy kopytka zbliżą się do ideału, czyli do kopytek babci?

wstecz