Loading...
TVP ABC - 2023-09-14 22:10
magazyn kulinarny
W tym odcinku Karol Okrasa wyruszy na pola Wielkopolski i wykorzysta do gotowania świeżo zbierane polskie warzywa. Jesienią na polach trwa zbiór warzyw korzeniowych. Pietruszka, marchewka, seler, por to obowiązkowe składniki włoszczyzny używanej codziennie przez miliony Polaków do przygotowania zup. Warzywa te pojawiają się też w surówkach i dodatkach do dań głównych. Ale czy z samych tych warzyw można stworzyć niezwykłe i atrakcyjne w smaku potrawy? Oto zadanie godne mistrza kuchni. Karol sięgnie także po dynię, która teraz właśnie dojrzewa i jest gotowa do zbioru. Wyjaśni przy okazji, jaką dynię warto kupować: dużą czy niewielką. Jak zwykle Karol przygotuje smakowite potrawy. Pierwszą będą polskie warzywa korzeniowe, marchewka, seler, pietruszka i por duszone w samodzielnie przygotowanym, niezwykle aromatycznym sosie curry. Drugia propozycja to smażony halibut z duszoną dynią i sałatka z młodej cebulki.