Loading...
TVP ABC - 2023-10-12 22:10
magazyn kulinarny
W kolejnej wyprawie kulinarnej Karol odwiedzi Puszczę Augustowską, największy w Polsce obszar leśny. A lasy to ogromna spiżarnia, do której sięgali nasi przodkowie i z której korzystamy dzisiaj także my wszyscy. Późną jesienią do lasu rusza się na grzyby, zbiera się żurawinę na błotnistych terenach, można też sięgnąć po zapomniane skarby, jak choćby topinambur, czyli słonecznik bulwiasty. To chwast, którego bulwami zajadają się dziki i jelenie, gustowali w nim także nasi przodkowie. Karol Okrasa pokazuje, jak przygotować to warzywo. Głównym tematem odcinka będzie jednak grzybobranie. W zbieraniu grzybów Karolowi pomoże leśnik pan Adam Sieńko. Opowie o zasadach korzystania z dobrodziejstw lasów. Pierwszą potrawą będzie zupa ze świeżych grzybów z serkiem kozim. Druga potrawa to jajecznica ze świeżymi grzybami i z pieczonym topinamburem. Trzecim daniem będzie gulasz z jelenia, z czerwonym winem i suszonymi grzybami.