Loading...
TVP HD - 2025-06-17 17:10
magazyn kulinarny
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną. Znany kucharz odwiedza Nadleśnictwo Kościerzyna. Na jego terenie znajduje się największe na terenie Borów Tucholskich jezioro Wdzydze, zwane przez mieszkańców kaszubskim morzem. Nad brzegiem Karol Okrasa przygotowuje dania z świeżo złowionych ryb. Pierwszą propozycją jest rosół z wędzonym węgorzem i makaronem z naleśników aromatyzowanych tatarakiem. Drugą - smażony lin z ziołową sałatką z kaszy gryczanej. Trzecią - pieczony węgorz po myśliwsku z sosem z boczku, ogórków kiszonych i smardzów. Potrawy zostaną wzbogacone o leśne dodatki. Opiekujący się terenem leśniczy opowie również o zagrożeniu pożarowym, jakie niosą letnie upały czy okresy suszy.