You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
TTV
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Powrót topinamburu na polski stół

TVP HD - 2025-05-30 16:10

magazyn kulinarny

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną. Kucharz udaje się na Podlasie, gdzie przedstawia historię topinamburu. Został on przywieziony do Europy z Ameryki po wyprawach Krzysztofa Kolumba. Obecną nazwę nadali mu Francuzi. W 1613 roku Paryż odwiedzili członkowie plemienia Indian Tupinamba, co wywołało niemałą sensację. Ponieważ w tym samym czasie dotarł zza Atlantyku także i topinambur, nazwy plemienia użyto do nazwania nowej rośliny. Rozpowszechniła się ona na Starym Kontynencie szybciej niż ziemniak. Topinambur był chętnie jadany, ale potem zniknął z naszych talerzy na długo. Leśnicy wiedzieli, że bardzo smakuje dzikom i jeleniom. Od niedawna wraca powoli na polskie stoły. Karol Okrasa przygotuje tym razem bliny z topinamburu z pasztetową z kaczki, creme brulée z topinamburem i orzechami w miodzie oraz królika duszonego z topinamburem, podanego z salsą z tej rośliny.

wstecz