You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
TTV
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Opowieść o naleśnikach

TVP HD - 2025-12-04 17:10

magazyn kulinarny

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną. Nie wiadomo, kto wymyślił naleśniki, ale podobno znano je już w starożytności. Są obecne w kuchniach całego świata. Można je podać na słodko, np. z owocami, ale również na słono, z farszem z mięsa, ryb, grzybów lub warzyw. Świetnie sprawdzą się jako potrawa śniadaniowa, przystawka, danie główne czy deser. Karol Okrasa przygotuje trzy wersje naleśników: z ciasta grzybowo-cebulowego z nadzieniem z ziemniaków i sera, potem z tatarem z pstrąga tęczowego, a na koniec polską odpowiedź na francuskie crepes suzette, czyli naleśniki smażone w syropie z krajowych jabłek.

wstecz