Loading...
TVP HD - 2025-12-04 17:10
magazyn kulinarny
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną. Nie wiadomo, kto wymyślił naleśniki, ale podobno znano je już w starożytności. Są obecne w kuchniach całego świata. Można je podać na słodko, np. z owocami, ale również na słono, z farszem z mięsa, ryb, grzybów lub warzyw. Świetnie sprawdzą się jako potrawa śniadaniowa, przystawka, danie główne czy deser. Karol Okrasa przygotuje trzy wersje naleśników: z ciasta grzybowo-cebulowego z nadzieniem z ziemniaków i sera, potem z tatarem z pstrąga tęczowego, a na koniec polską odpowiedź na francuskie crepes suzette, czyli naleśniki smażone w syropie z krajowych jabłek.