You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
TTV
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Okrasa łamie przepisy: Kociewskie smakołyki

TVP HD - 2025-06-03 16:10

magazyn kulinarny

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną. Karol Okrasa przygotuje tym razem potrawy inspirowane kuchnią Kociewia, nieco mniej znanego rejonu Pomorza, często mylonego z Kaszubami. Jego mieszkańcy jedli skromnie i oszczędnie, a ich jadłospis opierał się na produktach pochodzących z własnych gospodarstw domowych, ogródków, sadów, łąk i lasów. W trakcie gotowania kucharza odwiedzi pani Anna, która przyniesie mu wytwarzane tradycyjnymi metodami kociewskie sery z koziego mleka. W menu znajdą się: placki ziemniaczane "plińce" doprawione leśnymi grzybami i podane z sałatką śledziową; gotowany, a potem smażony na chrupko boczek wieprzowy podany ze śmietankowym sosem z marchewki i żurawiny oraz placuszki z koziego twarożku z aromatyczną konfiturą z jagód.

wstecz