You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Okrasa łamie przepisy - Kaszubskie przysmaki z dziczyzny

TVP HD - 2024-04-09 16:10

magazyn kulinarny

W kolejnej wyprawie kulinarnej Karol wyrusza w kaszubskie lasy, aby spotkać się z panem Darkiem, który od lat słynie w okolicy ze swoich wyrobów z dziczyzny. W staropolskiej kuchni dziczyzna była mięsem niezwykle cenionym, choć zarezerwowanym dla warstw uprzywilejowanych. Prosty człowiek rzadko widział jakiekolwiek mięso w swoim garnku, zaś nielegalne pozyskanie mięsa dzikich zwierząt w pańskich lub królewskich lasach obarczone było ryzykiem surowych kar. Dziś dziczyzna jest rarytasem, choć wielu z nas traktuje to mięso z rezerwą. Jego smak jest nieco inny niż smak mięsa zwierząt hodowlanych - nie każdemu smakuje. A znawcy uważają, że mięso to jest nie tylko smaczne, ale i o wiele zdrowsze oraz mniej kaloryczne. Pozostawiając ten spór na boku, warto jest spróbować, aby się przekonać. Karol Okrasa pokaże, że z dziczyzny można wyczarować niezwykłe dania. A dla tych, którzy nie są jeszcze do tego mięsa przekonani zaproponuje perliczkę, która smakuje trochę jak drób, trochę ja dziczyzna. Karol przygotuje trzy propozycje: 1/ myśliwski kapuśniak, 2/ podwędzaną perliczkę pieczoną na kamieniu, 3/ kopytka z ragout z dziczyzny.

wstecz