You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
TTV
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Okrasa łamie przepisy: Jeżyny na polskim talerzu

TVP HD - 2025-09-14 17:10

magazyn kulinarny

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną. Wczesna jesień to czas, kiedy rosnące dziko kolczaste krzewy owocują czarnymi jagodami. Karol Okrasa przybliży widzom, dlaczego warto jeść jeżyny. Na ich ich zdrowotnych właściwościach poznali się już starożytni Grecy i Rzymianie. Również nasi przodkowie wiedzieli, że syropy, soki czy konfitury z jeżyn doskonale pomagają w leczeniu różnych schorzeń. Słodko kwaśny smak tych owoców nadaje się jednak nie tylko do deserów, lecz także wielu innych, wytrawnych potraw. Karol udowodni to, przygotowując polędwicę wołową z aksamitnym sosem jeżynowym, marynowane piersi gęsie podane pod jeżynową glazurą oraz buraki czerwone w orientalnym sosie z jeżynami.

wstecz