You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Okrasa łamie przepisy - Gotowanie na biwaku

TVP ABC - 2023-09-02 22:10

magazyn kulinarny

W tym odcinku Karol Okrasa udaje się do miejscowości Kurojady, położonej na nad rzeką Wel. Ta rzeka jest znana wśród licznych kajakarzy, których przyciąga mnóstwem kajakowych atrakcji. Wędkarze cenią Wel, bo jest krainą pstrąga i lipienia. Ale Karol Okrasa łamie zwyczaje, dlatego wzdłuż Welu porusza się konno. A tematem odcinka są potrawy przygotowywane na świeżym powietrzu. Pierwszą propozycją Karola będzie zupa z pstrąga i borowików. To przykład wykorzystania darów natury. Przy odrobinie szczęścia grzyby można znaleźć w lesie, a ryby złowić w rzece. Pstrąga Karol marynuje w liściach świeżego szczawiu. Dodatkową atrakcją jest wykorzystanie do przygotowania zupy prądu z leśnego młyna, przerobionego na ekologiczną elektrownię wodną. Czy zupa z pstrąga i borowików będzie smakować panu Grzegorzowi Garbaczowi, gospodarzowi ośrodka z młynem? Druga potrawa to złamanie przepisu na fasolkę po bretońsku. Przygotowana w kociołku nad ogniskiem kiełbasa z fasolką pachnie cytryną, imbirem i świeżą kolendrą. Trzecią potrawą jest pstrąg z boczkiem pieczony na kamieniu w ognisku.

wstecz