You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Okrasa łamie przepisy - Gęsina na Świętego Marcina

TVP ABC - 2023-11-11 22:10

magazyn kulinarny

Tym razem Karol Okrasa zaprasza widzów do Gruczna na Kociewiu na potrawy z gęsi. Ponad połowa dorosłych Polaków nigdy nie jadła gęsiny. A szkoda, bo to mięso nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Co ciekawe, mięso gęsi ciągle jest popularne na Pomorzu, w Wielkopolsce czy na Śląsku, a prawie zapomniane w pozostałych rejonach Polski. Wielkim amatorem gęsi był król Jan III Sobieski, a znakomity ksiądz Jędrzej Kitowicz w swoim Opisie obyczajów z końca XVIII wieku pisał o sławnej gęsi czarnej, którą często podawano na szlacheckich stołach. Jeszcze w XIX wieku sprzedawano w Polsce ponad 3.5 miliona tych ptaków. Dziś okazją do spożywania gęsiny jest wielkopolska i pomorska tradycja jedzenia gęsi na 11 listopada - dzień Św. Marcina, ale też Święto Niepodległości. Może tak jak indyk w Ameryce na Święto Dziękczynienia, tak w Polsce gęś na Dzień Niepodległości stanie się symbolicznym daniem narodowym? Pierwszą potrawą będą pieczone uda gęsie na sianie z jabłkami i cydrem. Druga propozycja to aromatyczna okrasa, czyli rodzaj tatara z mięsa gęsi ze smażonymi ziemniaczkami. A trzecim daniem będą pieczone piersi gęsie z brukselką i winnym sosem z czarnej porzeczki. Jak będą wyglądać takie potrawy? Trzeba zobaczyć!

wstecz