You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
TTV
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Okrasa łamie przepisy: Gęś w czereśniach

TVP HD - 2025-06-06 16:10

magazyn kulinarny

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną. Z kuchni staropolskiej wywodzi się zwyczaj dodawania owoców do potraw z mięs i ryb. Do dziś zachowały się przepisy na kaczkę z jabłkami czy karpia z rodzynkami na wigilię, ale menu przodków pełne było i innych owoców w wersji wytrawnej. Kucharz sięgnie po czereśnie. Wykorzysta je do przygotowania trzech potraw: drożdżowego placka z serem, kindziukiem i cebulą, gęsich wątróbek duszonych z cebulą i miodem pitnym oraz ciepłej sałatki z mięsa gęsich ud, podanej pod sosem zabajone.

wstecz