You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
TTV
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel

TVP HD - 2025-07-30 17:10

magazyn kulinarny

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną. Polscy turyści odwiedzający Austrię na pewno poznali lokalny przysmak, strudel z jabłkami. Kruche, wielowarstwowe ciasto, najczęściej ze słodkim nadzieniem owocowym, podawane na ciepło, posypane cukrem pudrem, ma bogatą tradycję. Najstarsze przepisy pochodzą z rękopiśmiennej książki z 1696 roku znajdującej się w Bibliotece Miasta Wiednia. Deser ten szybko stał się popularny w wielu regionach dawnych Austro-Węgier. Do dziś strudle występują w miejscowych kuchniach Polski południowo-wschodniej, czyli na terenach dawnej Galicji. Karol Okrasa przyrządzi tym razem: strudel z gruszkami, wędzonymi śliwkami i kaszą manną, wytrawny strudel z nadzieniem z karkówki wieprzowej, kaszanki, kiszonej kapusty i kminku, a także inspirowany bułgarską banicą strudel ziemniaczano-serowy.

wstecz