You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Okrasa łamie przepisy - Francuskie inspiracje

TVP ABC - 2023-04-29 22:05

magazyn kulinarny

Karol Okrasa rusza do przepięknego pałacu Radziwiłłów w Nieborowie, gdzie miejscowy kucharz Władysław Chojecki gotuje na węglowej kuchni wedle starych receptur. Karol postara się opowiedzieć o rewolucji kulinarnej, jaka miała miejsce w końcu XVIII wieku w Polsce. Staropolska kuchnia, bogata w ostre korzenne przyprawy, oparta o kontrastowe smaki słodkie, kwaśne i ostre oraz obfite porcje, zaczęła ustępować nowinkom z Francji. Polska kuchnia stawała się podobna do dzisiejszej dzięki takim kucharzom jak Paweł Tremo, nadworny kuchmistrz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego, który korzystając z lokalnych produktów, tworzył potrawy lekkie, pełne warzyw i delikatnych sosów, ostrożnie szafując przyprawami.

wstecz