You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
TTV
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna o egzotycznym smaku

TVP HD - 2025-07-23 17:10

magazyn kulinarny

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną. Karol Okrasa uda się do Ośrodka Kultury Leśnej w Gołuchowie. Mieści się on w malowniczym zamku w stylu neorenesansowym. Dookoła znajduje się 158-hektarowy park. Powstało tu m.in. Muzeum Leśnictwa. Kucharza szczególnie zainteresują obiekty związane z kulinariami np. powstałe pod koniec XIX wieku specjalne szklarnie do uprawy egzotycznych owoców i warzyw. Hodowano tu ananasy, winogrona, karczochy czy kasztany jadalne. Karol zainspiruje się dawnymi przysmakami i przygotuje wyśmienite potrawy z ich dodatkiem. Wśród nich znajdą się m.in. zrazy z dzika w sosie z ananasa z wytrawną ananasową konfiturą.

wstecz