Loading...
TVP Polonia - 2023-04-08 13:45
magazyn kulinarny
W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa opowie o potrawach z jaj. Kulinarnie każdemu Polakowi okres Wielkanocy kojarzy się właśnie z jajkiem, często barwnie ukraszonym. Na co dzień jajko zazwyczaj spożywamy na śniadanie. A jakie potrawy z jaj jadali dawni Polacy? Od wieków jajo uważane było za pokarm wartościowy, lekki, przypisywano mu nawet lecznicze czy wręcz magiczne własności. W staropolskich książkach kucharskich znajdziemy receptury na potrawy z jaj z winem, korzeniami, śledziami, świeżymi ogórkami a nawet z ikrą z karpia. Zaletą jaj jest szybki czas przygotowania i delikatny smak, który pasuje do wielu najrozmaitszych składników. Karol sięgnie do polskich przepisów kulinarnych sprzed dwóch wieków, ale oczywiście złamie je na swoją modłę. Karol zaprezentuje trzy potrawy: 1/ Omlet ze śledziem i szparagami; 2/ wzorowana na angielskiej potrawie bread and butter zapiekanka z jaj, śmietanki i bułeczek; 3/ omlet z wędzoną makrelą, szpinakiem, kaparami i sałatką z buraków.